Of je nu het EK 2024 hebt voorspeld via ChatGPT of even een handige tekst voor een social media post. Je hebt AI-prompts van ChatGPT al vaak zat langs horen komen. Maar hoe maak je dit zo functioneel mogelijk? Wij helpen je!
Sinds de start van ChatGPT ergens begin 2020 is de versie van vandaag in geen vergelijking meer hetzelfde programma als de eerste versie. Dat heeft alles te maken met het verzamelen van data om zo tot nauwkeurigere antwoorden te komen. Voordeel voor jou als marketeer? Deze database is met GPT-4 een stuk groter dan GPT-3. Een flink stuk groter. Wat je hier concreet mee kunt leggen we je even verderop uit met handige AI-prompts.
Waar kan ChatGPT met handige AI-prompts het leven van marketeers makkelijker maken?
ChatGPT is simpelweg een programma met ontelbaar veel mogelijkheden. Maar het ideale risotto recept uitvragen, daar heb je als online marketeer niet zoveel aan. Dingen waar je wel een hoop mee kan als marketeer?
- Schrijven van social media posts.
- Uitdenken van een complete huisstijl.
- Uitdenken van een complete funnel.
- LinkedIn content strategie.
Om maar even een greep te nemen uit onderwerpen waar je als marketeer mee uit de voeten kunt. Hoe ChatGPT hier aan bij kan dragen? Met bijv. handige prompts en een zelf geprogrammeerde AI om jouw werk een stuk simpeler te maken.
5 Prompts om jouw leven als marketeer makkelijker te maken.
Omdat wij jouw werk nog net wat makkelijker willen maken hebben we hier 10 prompts voor je weggegeven die je direct kunt gebruiken om bijv. een content framework uit te zetten, content kalender te maken, of complete huisstijl te verzinnen.
1. Content kalender
Niemand zit hier op te wachten, maar handig is het zeker wanneer je er een hebt. Dan kun je een stuk makkelijker uitvoeren. Hoe begin je?
“Ik heb een (noem soort bedrijf) bedrijf. Wij helpen met (bedrijfsomschrijving). Genereer een content kalender op basis van hub, hygiëne en viral content. Maak een kalender die makkelijk te kopiëren is naar Excel. Ik wil twee keer per week op LinkedIn wat posten, en twee wekelijks op Instagram/Facebook. De doelgroep waarvoor we schrijven is (omschrijf doelgroep).”
2. E-mail flow met follow up.
De sales afdeling vraagt om follow ups wanneer ze leads niet te pakken krijgen. Hiervoor ga je een ideale follow up creëren. Dat je de integratie met Mailchimp, Hubspot of Zapier nog moet maken is dan wat moeilijker te integreren. Met deze prompt kun je in ieder geval uit te voeten:
“Genereer drie verschillende lead follow up e-mails die aansluiten op elkaar. Het doel is converteren naar een kop koffie of het inplannen via een Calendly link. De schrijfstijl is informeel en uitnodigend. De e-mails zijn vanuit bedrijf (bedrijfsnaam) geschreven. Wij helpen (bedrijfsomschrijving).”
3. Huisstijl uitdenken voor een nieuw bedrijf.
Een nieuw bedrijf, daarvoor wil je graag een nieuwe huisstijl ontwikkelen. Hoe zorg je ervoor dat je in een makkelijke prompt een complete huisstijl hebt uitgedacht? Zo dus:
“Voor een nieuw bedrijf wil ik graag een complete huisstijl, bedrijfsnaam en logo ontwikkelen. Het bedrijf houdt zich bezig met (bedrijfsomschrijving) en richt zich op (omschrijf klanten). Verzin 10 verschillende bedrijfsnamen en kom met bijpassend kleurenpalet.”
4. Laat ChatGPT je sparringpartner zijn.
Even sparren met een business coach kan vaak al flink wat geld kosten. Gelukkig kun je met ChatGPT ook al goed sparren over ideeën of het uitwerken van nieuwe concepten. Een prompt die daarbij handig kan zijn is deze:
“Ik ga een online marketingplan schrijven voor (product x) voor (Markt x) met als doelgroep (Doelgroep x en doelgroep y). Maak een online marketingplan voor mij hoe ik het beste in kan spelen op deze doelgroepen met mijn producten.”
5. Laat ChatGPT je SEO partner zijn.
Deze is wat ons betreft een lastige. Omdat AI-geschreven content wisselend wordt geïndexeerd. Dus wil je hiermee topposities in Google bekleden. Dan zou ik zeker aanraden hier nog zelf mee aan de slag te gaan. Schrijf je in het Engels? Dan is de tool Humanizer Pro binnen OpenAI een top tool.
Wanneer je toch een goede blog wil schrijven, dan is dit de prompt die wij het liefst gebruiken:
“Ik wil een SEO-geoptimaliseerde blog schrijven voor zoekwoord (SEO focus zoekwoord). Schrijf deze voor mijn bedrijf (bedrijfsnaam) met als onderwerp van de blog (onderwerp van de blog). Ik wil dat je de volgende structuur van de blog aanhoudt:
– H1 – Titel
– H2 – Ondertitel
– H3 – subkop
– paragraaf
– H3 – subkop
– paragraaf
– H3 – subkop
– paragraaf
– H2 – conclusie
– paragraaf
schrijf deze blog met minimaal 350 woorden en zorg ervoor dat de paragrafen minimaal 5 regels zijn.”
Conclusie
Als marketeer maken we met ChatGPT je leven makkelijker met wat handige prompts. Zorg er wel voor dat je de betaalde versie van ChatGPT gebruik in plaats van de gratis versie. Niet alleen is deze beter dan de gratis versie, ook beschermt deze je data die je uploadt. Met deze handige prompts proberen we jouw leven als online marketeer wat makkelijker te maken.
Kopje koffie?
Eenvoudig eventjes online inplannen en wij hebben de koffie klaar staan. Zien wij je snel?