De beste meta beschrijving, kun je daar symbolen in unicode in gebruiken? Tijd om daar eens antwoord op te geven.
Wat is een meta beschrijving?
Een meta beschrijving, ook vaak meta description genoemd, is een essentieel onderdeel binnen Google. Het is de context bij de titel die je voor je pagina hebt gekozen. Een soort samenvatting dus.
In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een meta beschrijving en het verschil met je title tag. Het optimaliseren van je meta beschrijvingen is dan ook vaak stap 1 in het verbeteren van je SEO posities.
Wat maakt een metabeschrijving goed?
Een goede metabeschrijving is een uitnodiging met wat meer context om mensen over te halen de webpagina erachter te bezoeken. Zo heeft iedere meta beschrijving zijn eigen functie.
Dit kan namelijk voor een dienstverlener compleet anders zijn als voor een webwinkel waar je naar een collectiepagina navigeert.
Toch zijn er wat essentials die maken dat een meta beschrijving goed is. Die weggever zetten we alvast hieronder neer. Dan kan jij gelijk aan de slag met het optimaliseren van je landingspagina’s.
- Ben niet lui en schrijf een unieke meta beschrijving per pagina.
- Zorg ervoor dat je meta beschrijving niet langer is dan 150 tekens maar ook niet korter dan 120 tekens. Gewoon goed dus.
- Mensen navigeren niet zomaar naar je pagina. Zorg dus voor een aantrekkelijke call to action.
- Laat het belangrijkste keyword voorkomen in de meta beschrijving.
Nu je weet wat een meta beschrijving is, gaan we een laagje dieper. Unicode symbolen in meta beschrijvingen.
Unicode symbolen, watte?
Unicode symbolen. De gemiddelde lezer met een MSN account zal deze nog wel herkennen. Aan alles wat jonger is. Hier een lesje geschiedenis in de voorloper van Emoji’s. ↴
Unicode symbolen gaan al een tijdje mee. Sinds 1991 om precies te zijn. Ze zijn er omdat we allemaal verschillende schriften gebruiken op deze aardbol. Laat zeggen dat een Chinees in 1991 een Arabische tekst moest vertalen. Dan heb je een serieuze uitdaging. Zeker omdat in deze tijd alle tekens in latijn waren met hoofdletters.
In de loop der jaren is er een hoop in ontwikkeld, waaronder symbolen zoals ♥︎, ✔︎ maar ook wiskundige symbolen zoals √.
Unicode symbolen kunnen dus wel overal gebruikt worden in tegenstelling tot emoji’s. Die enkel ontworpen zijn voor smartphones en socials. Maar omdat tekens meer zeggen dan woorden, kunnen we deze handige stukjes code goed gebruiken bij het verbeteren van onze meta beschrijvingen. Of toch niet?
Helpen symbolen bij het verkrijgen van betere posities in Google?
Interessant om dit te onderzoeken. Want als we met Emoji’s wel betere captions kunnen schrijven voor onze social media advertenties. Dan zouden unicode symbolen toch ook wel betere posities opleveren? Dat zochten ze bij SEMrush eens goed en grondig uit.
De test van SEMrush.
In de test die SEMrush heeft gedaan kwamen een aantal interessante conclusies naar voren. Hierbij zijn ze met een case studie aan de slag te gaan om te testen of unicode symbolen daadwerkelijk een effect hebben op de vindbaarheid en zichtbaarheid van dezelfde pagina.
Oftewel, moet je het gebruiken om betere SEO resultaten te krijgen?
Bron: https://www.semrush.com/blog/adding-unicode-characters-to-the-meta-description/
Conclusies uit de case studie over het gebruik van unicode symbolen in meta beschrijvingen.
In de test die ze hebben gehouden kwam naar voren dat het gebruik van unicode symbolen een significant verschil heeft gemaakt in de vindbaarheid van de pagina. Niet alleen een leuke A/B test om de click through rate naar de website te verhogen.
Ook nog eens mega functioneel in dit geval.
Onze conclusie. Symbolen in je metabeschrijving of juist lekker laten?
Waarom het werkte in de case studie? Google is er uiteindelijk voor de gebruiker. Een betere gebruikers ervaring door het gebruik van unicode symbolen in je meta beschrijving? Grote kans dat de gebruikers ervaring ook is verbeterd.
Voor die verbetering worden je webpagina’s beloond met een hogere ranking en verbeterde zichtbaarheid. Is dat het verschil tussen een 4 en een 7 of het verschil tussen een 8 en een 9? Wij denken eerder dat laatste.
De meeste impact maak je met het optimaliseren van je meta beschrijvingen. Heb je daar de winst behaald en wil je het verschil tussen een 8 en een 9? Dan is dit zeker iets om rekening mee te houden.
Ambitie om next level te gaan?
Wij helpen ambitieuze ondernemers online groeien. Dat doen we met data, transparantie en om te beginnen een bakje koffie. Zien we je snel?